Αρχική Σελίδα
Ελληνικά
English Version
Πληροφορίες
Διάρθρωση - Υπηρεσίες
Ενημέρωση
Τουρισμός
Επικοινωνία
Σύνδεσμοι
Διεθνείς επαφές
Διαδημοτική επιχείρηση
Πίνακας Περιεχομένων
Εκδηλώσεις

Διεθνείς Επαφές
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΑΦΕΣ

Ο Δήμος Δύμης είναι αδελφοποιημένος, εδώ και δεκατρία (13) χρόνια, με την πόλη Acaja ή Acaya Νότιας Ιταλίας.

Διοικητικά, η πόλη ανήκει στη δικαιοδοσία της Περιφέρειας της Απουλίας (Apoulia), στην Επαρχία του Λέτσε (Lecce) στο Δήμο Βέρνολε (Vernole)

Η πόλη αποτελεί χρονολογικά την πρώτη πόλη-φρούριο στην Ιταλία (1535 μ.Χ.) και τη μοναδική, σε ολόκληρη τη Νότια Ιταλία. Πόλη κατασκευασμένη σύμφωνα με τα πρότυπα μιας "ιδανικής" πόλης-οχυρό (οχυρωμένη με κανόνια) της Αναγέννησης.

  1. Είναι μνημείο της Αναγέννησης και από το 1535 μ.Χ. πήρε το όνομα Acaya (μέχρι τον 15ο αι. ονομαζόταν από τους ρωμαίους Σαξίνα ή Σεσίνα, από το λατινικό όρο Saxum-i = πέτρα, απότομος-προφανώς λόγω του πετρώδους εδάφους της περιοχής) από τους γάλλους ιππείς οι οποίοι ξεκίνησαν από την Πελοπόννησο (Κάτω Αχαΐα) υπό τις εντολές του γάλλου πρίγκιπα Κάρλο ντ’ Αντζιό και κατέλαβαν την πόλη (11/2/1249).

  2. Τα τελευταία τριάντα (30) χρόνια, λόγω της απαγόρευσης κάθε ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, παρουσιάστηκε έντονο δημογραφικό πρόβλημα και έγινε ορατός ο κίνδυνος ερήμωσης τη πόλης.

  3. Σήμερα επιχειρείται μια αναπαλαίωση των μεσαιωνικών κτιρίων της πόλης και προβλέπεται η σταδιακή αντικατάσταση των ασφαλτοτάπητων από ασβεστολιθικές πλάκες. Πρωταρχικός σκοπός της πόλης είναι η προσπάθεια αστικοποίησής της με την εγκατάσταση διαφόρων υπηρεσιών σε αυτήν.

  4. Μοναδικός εκπολιτιστικός σύλλογος : «Αρχαιολέσχη της Αcaya»."Η Α.S.S.A. (Associazione per la salvaguardia e lo sviluppo di Acaya) ασχολείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια με την ανακαίνιση και την την αξιοποίηση της πόλης ακρόπολης της πόλης-φρούριο Acaya. Στην προσπάθεια επίτευξης αυτού του στόχου διοργανώνει, πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικούς κύκλους μαθημάτων στο στα πλαίσια της αναπαλαίωσης και της μετάδοσης των τοπικών και λαϊκών παραδόσεων (μαθήματα του χορού "πίτσικα", της γκρικάνικης γλώσσας, παραδοσιακής σαλεντίνικης κουζίνας κ.α. ) Μέσα από τη συνεργασίαμε τις τοπικές δημοτικές αρχές και τις ιδιωτικές εταιρίες, οργανώνει και υλοποιεί κοινωνικοπολιτιστικές ανταλλαγές με πόλεις από άλλα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη, από τη λεκάνη της Μεσογείου και από την κεντρική και ανατολική Ευρώπη .

  5. Καινοτόμος ιδέα για την επερχόμενη συνάντηση των δύο πόλεων :Παρουσίαση από πλευράς των Ιταλών ενός «Τρίγλωσσου Λεξικού Ιταλικής – Γκρικάνικης – Νεοελληνικής Γλώσσας», δείγμα του οποίου θα μας σταλεί πριν το Πάσχα.

  6. Ιστορικό συναντήσεων μέχρι σήμερα :

    • 12-05-1988 : Α’ Επιστολή Συλλόγου Α.S.S.A. (Σύλλογος για τη Διατήρηση και Ανάπτυξη της ) της Αcaya)

    • 26-01-1989 : Β’ Επιστολή Συλλόγου A.S.S.A. (Πρόεδρος κ. Antonio Carlino)

    • 20-09-1989: Αντιπροσωπεία της Acaya στην Κάτω Αχαϊα

    • 12-16/09/1990: Η επίσημη τελετή της αδελφοποίησης στην Acaya Ιταλίας

    • 22-27/05/1991: Ολοκλήρωση αδελφοποίησης με επίσημη τελετή στην Κάτω Αχαϊα Ελλάδας

    • 12-16/09/1992: Αντιπροσωπεία της Αcaya στις πολιτιστικές εκδηλώσεις («Δύμαια») στην Κάτω Αχαϊα De Giorgi-Επίτιμοι δημότες : De Giorgi, Αnt. Fasiello

    • 25-30/09/1992: Ο Εμπορικός Σύλλογος της Κ. Αχαϊας στην Acaya.

    • 10-15/09/1992: Αντιπροσωπεία της Acaya στην Κ. Αχαϊα (κ. Μario Mangione)

    • 1-6/09/1993: Αντιπροσωπεία της Κ. Αχαϊας στην Acaya (εορτή πολιούχου San Oronzo)

    • 14-16/06/1994: Οι κ.κ. Π. Καράμπελλας και Φ. Δαμαλάς ανακηρύσσονται επίτιμοι δημότες της Acaya (Εφημερίδα «Αχαγιώτικα Νέα», Ιούνιος 1994)

    • 16-18/06/1994: Β’ Συνέδριο αδελφοποιημένων Δήμων Ελλάδας-Ιταλίας (Εφημερίδα «Αχαγιώτικα Νέα», Αύγουστος 1994) Στο συνέδριο αυτό που έλαβε χώρα στην Πόλη Bova-Marina της Επαρχίας Καλαβρίας, παρουσιάσθηκε η από κοινού δράση των δυο ομώνυμων αδελφών πόλεων (Αcaya-Κ. Αχαϊα) και τα κοινά προγράμματα για ανταλλαγές τουριστικές, εκπαιδευτικές και οικονομικές και για κοινές εκδηλώσεις των νέων. Ακούστηκαν επαινετικά σχόλια από τους συνέδρους για την ελληνική αντιπροσωπεία και για τις καινοτόμες προτάσεις της.

    • 6-7/09/1995: Eπίσκεψη του κ. Antonio Fasiello στην Κάτω Αχαϊα

    • 3-5/10/1995: Αντιπροσωπεία της Acaya στο Διεθνές Συνέδριο για την Αρχαία Δύμη, στην Κάτω Αχαϊα

    • 06-10-1995: Eπίσκεψη των κ.κ. Μario Mangione, Antonio Fasiello, Leo, Nino και Walter Paritti στην Κάτω Αχαϊα

    • 26/9 - 2/10/1997: Αντιπροσωπεία στην Ιταλία

    • 14-/05/1998: Δήμαρχος κ. Δ. Γκοτσούλιας στην κηδεία το δημοτικού σύμβουλου Walter Paritti

    • 21-28/08/1998: Αντιπροσωπεία της Acaya και του Δήμου Vernole στις πολιτιστικές εκδηλώσεις «Δύμαια» στην Κάτω Αχαϊα (Εφημερίδα «Αχαγιώτικα Νέα», Αύγουστος 1998)

    • 1-4/09/2000: Αντιπροσωπεία Δήμου Δύμης στην Acaya για τον εορτασμό της 10ης επετείου της αδελφοποίησης (Εφημερίδα «Αχαγιώτικα Νέα», Σεπτέμβριος 2000)

Επίσης στα πλαίσια της συμμετοχής του Δήμου Δύμης στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Σωκράτης» και στο Υποπρόγραμμα Grundtvig 2 με τίτλο σχεδίου: «ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΩΣ ΦΟΡΕΙΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ», έγιναν οι πρώτες επαφές με τους συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα, από την Κύπρο και συγκεκριμένα από το Συμβούλιο της Κοινότητας Αγρός (www.agros.org.cy)

Ο Δήμος Δύμης έχει συνεργαστεί, σε διακρατικά προγράμματα στον τομέα του πολιτισμού, με πόλεις από τη Βουλγαρία και την Αλβανία.


Η σελίδα ανανεώθηκε τελευταία φορά στις: October 08 2003.
Δημιουργία και Φιλοξενία Ιστοσελίδας SilkTech Ο.Ε.
Copyright © 2003 - Δήμος Δύμης