ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙΕΣ
Υλικά
- 1.800 γραμ. κοτόπουλο, έτοιμο για φούρνο (χωρίς τα εντόσθια)
- 2 σκελίδες σκόρδο (καθαρισμένες και λειωμένες)
- 2 κουτ. της σούπας ξηρό μπράντι (ΜΕΤΑΧΑ)
- 1 κουτ. του γλυκού κόλιαντρο (σκόνη)
- 1 κουτ. του γλυκού κύμινο
- ½ κουτ. του γλυκού πιπέρι
- 1 κουτ. της σούπας μέλι
- ξύσμα φλούδας ½ λεμονιού
- αλάτι
Υλικά για το ρύζι
- 2 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
- 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 225 γραμ. μακρύσπορο ρύζι
- 1 κύβος συμπυκνωμένου ζωμού κότας
- 2 κόκκινες και 2 πράσινες πιπεριές, λεπτοκομμένες (άσπορες)
- 1 κουτ. της σούπας σουσάμι
- αλάτι, πιπέρι
- φρέσκος μαϊντανός για γαρνιτούρα
Τρόπος παρασκευής
- Βάζουμε το κοτόπουλο με το στήθος προς τα κάτω σε ένα μεγάλο μπολ.
- Αναμιγνύουμε το σκόρδο, το μπράντι, τα μπαχαρικά, το μέλι, το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι σε ένα μικρό μπολ.
- Περιχύνετε με το μίγμα το κοτόπουλο, το σκεπάζουμε και το βάζουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί τουλάχιστον για 2 ώρες. Στο διάστημα αυτό το γυρίζουμε 2-3 φορές (ή το αφήνουμε όλη τη νύχτα).
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 oC.
- Βάζουμε το κοτόπουλο σε ταψί και το περιχύνουμε με τη μαρινάτα. Σκεπάζουμε χαλαρά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για μια ώρα.
- Μετά από μια ώρα βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και περιχύνουμε το κοτόπουλο με τους χυμούς του ψησίματος. Συνεχίζουμε το ψήσιμο (ξεσκέπαστο) για 45 λεπτά ακόμα.
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το ρύζι. Ζεσταίνουμε το λάδι σε φαρδύ τηγάνι και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Σοτάρουμε ελαφρά για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το ρύζι και ανακατεύουμε.
- Μετράμε 600 ml βραστό νερό και διαλύουμε μέσα τον κύβο κότας.
- Περιχύνουμε το ρύζι με το ζωμό και τις πιπεριές και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε το σκεύος και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 20 με 25 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί όλος ο ζωμός. συμπληρώνουμε τότε το σουσάμι και ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε το κοτόπουλο σε πιατέλα και το γαρνίρουμε γύρω-γύρω με το ρύζι. Το περιχύνουμε με τη σάλτσα και το γαρνίρουμε.
|