ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ GRECA SELENTINA ΣΤΗΝ ΑΠΟΥΛΙΑ
Η αναπτυξιακή εταιρία (A.S.S.A.) της αδελφοποιημένης πόλης με την Κάτω Αχαΐα, Acaya, μας παραχώρησε παραδοσιακές ιταλικές συνταγές των άγριων κρεμμυδιών (γνωστά ως «pampasciuni») οι οποίες βασίζονται σε τρόπους μαγειρέματος που διατηρήθηκαν στο πέρασμα των αιώνων από οικογένειες που διαμένουν στο ιστορικό κέντρο της πόλης Αcaya.
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΩΝ ΑΓΡΙΩΝ ΚΡΕΜΜΥΔΙΩΝ RICETTARIO SULLI PAMPASCIUNI
|
Μια αρχαία παράδοση της περιοχής του Λέτσε ήθελε να μαγειρεύουν, αυτό το βολβό (άγριο κρεμμύδι), σε μεγάλες ποσότητες για να τον προσφέρουν κάθε πρώτη μέρα του Μάρτη στους επισκέπτες και στους περαστικούς (Εγκυκλοπαίδεια Μαγειρικής του De Agostini). H A.S.S.A. (Associazione per la salvaguardia e lo sviluppo di Acaya), επιθυμώντας να συνεχίσει την υπεραιωνόβια αυτή παράδοση, η μέσω της οποίας εκδηλώνονταν το αίσθημα της φιλοξενίας του λαού της Αcaya, διοργανώνει σε ετήσια βάση κάθε πρώτη Παρασκευή του Μαρτίου το πανηγύρι «te li pampasciuni». |
Την ημέρα αυτή προσφέρονται στους πολυάριθμους επισκέπτες, που πηγαίνουν στην Acaya για να προσκυνήσουν την «Λυπημένη Παναγία» (Madonna Addolorata) ή όπως κοινά αποκαλείται «Παναγία των κρεμμυδιών», αυτοί οι βολβοί μαγειρεμένοι με τοπικές συνταγές.
|
Το πρωί λαμβάνει χώρα ζωοπανήγυρη, έκθεση αγροτικών προϊόντων και χειροτεχνιών. Αποτελεί λοιπόν ευκαιρία η διάδοση των διάφορων τρόπων μαγειρέματος, αυτών των άγριων βολβών (η επιστημονική ονομασία τους είναι muscari comosum) τους οποίους βρίσκει κανείς να φυτρώνουν, σε ακαλλιέργητες εκτάσεις, της ιταλικής γης και αποτελούν εκλεκτό μεζέ των καλοφαγάδων. Οι συνταγές διατηρούνται από νοικοκυρές που διαμένουν στο ιστορικό κέντρο της Αcaya και οι οποίες τις παραχώρησαν με μεγάλη ευχαρίστηση στην Acaya. |
Παρακάτω αναφέρονται μερικές διαφορετικές ονομασίες για τους αυτούς άγριους βολβούς («lampaggioni») ανά περιοχή (επαρχία) της Ιταλίας:
TOSCANA: |
Cipolla canina, Cipolla selvatica, Cipollone, Cipollaccio col fiocco, Muscaro selvatico,Porrettaccio. |
LIGURIA: |
Porri (Cagorno), Seulla canina (Valle) |
PIEMONTE: |
Purassa, Borace, Ay servai. |
LOMBARDIA: |
Scigola matta, Scigolla. |
VENETO: |
Ajo de bissi. |
FRIULI: |
Puarr, Aj de lov. |
EMILIA: |
Ajol, Pan de cocc, Purrat. |
UMBRIA: |
Cipollaccia turchina. |
CAMPANIA: |
Vampasciolo, Lampascione. |
BASILICATA: |
Cevoddine. |
PUGLIA: |
Vampasicione, Lampascione, Lampasciune, Pampascione, Pampasciune, Pampasciulu. |
CALABRIA: |
Agghiu servagg'u |
SICILIA: |
Yacintu campagnolu, Cipuddazza. |
SARDEGNA : |
Cipubba de colorussu, Arrubina, ecc. ecc. |
Από τις ιταλικές Άλπεις μέχρι τη θάλασσα, από το Βορρά έως το Νότο, ακολουθώντας κανείς τις διάφορες τοπικές ονομασίες των άγριων αυτών βολβών όπως υποστηρίζει, όχι άδικα ο Luigi Ponzi, πιο εύστοχος θα ήταν ο όρος «muscaro», ο οποίος είναι και ο πλησιέστερος στην επιστημονική ονομασία «muscari comosum».
Μια εικόνα του μεγέθους και του σχήματος των άγριων κρεμμυδιών δίνεται στα σχήματα και τις φωτογραφίες που ακολουθούν (στο ασπρόμαυρο σχέδιο που ακολουθεί διακρίνεται το αυθεντικό άγριο κρεμμύδι, με το μικρό μέγεθος στα αριστερά)
Σήμερα η A.S.S.A. σεβόμενη την αρχαία παράδοση κάθε πρώτη Παρασκευή του Μάρτη προσφέρει δωρεάν μαγειρεμένους βολβούς, με τους παραδοσιακούς τρόπους μαγειρέματος και κρασί.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στην A.S.S.A. Υπεύθυνος της οργάνωσης ο κ. Marcello Corsano τον οποίον μπορείτε να βρείτε στα τηλέφωνα:
Tηλ.:(+39) 0832 861333
Κιν.: (+39) 3475613211
e-mail: marcorsano@libero.it
|